top of page

Co dělat v karanténě? 1.0

Téměř ze dne na den jsme se všichni ocitli v karanténě, ať už oficiálně nařízené kvůli pobytu v zahraničí, určitým příznakům, nebo jako preventivní opatření. Na začátku byl internet plný vzteku a hněvu, lidé nevěděli co dělat, začali panicky nakupovat a zásobit se na blížící se apokalypsu a celkově jsme byli všichni ve stresu... po určité době, kdy jsme si uvědomili, že home office funguje (pokud je možný), když vyjdeme ven s rouškou nikdo se nám nesměje ani nás nikdo nezastřelí... v obchodech je všeho dost, dokonce i vajíček, toaletního papíru a mouky... život jde překvapivě dál a my se ocitáme ve zvláštním stadiu, kdy nevíme coby.


Připravila jsem si tedy 3 věci, které hodlám v této době projít a mohl by se hodit i vám.


Bod. č. 1 – Úklid


... samozřejmě...

Tohle by asi napadlo každého. Jak z toho ale neudělat prokrastinační století, nezbláznit se z toho, nebo nepřestat uprostřed, až vás to přestane bavit?


Jelikož jsem plánovací typ, vždy mi pomůže nějaký seznam, nebo plán, kterého se můžu držet. Nemusí být napsaný, ale vždy si to projdu nejdřív v hlavě. Nemusí to být to ono pro každého, ale pokud máte problém s dotahováním věcí, nebo často zapomínáte, doporučuji zkusit.


Např. můj plán vypadá takto:





Zahrnuje vše, co je potřeba udělat ve velkém měřítku: pokoj (ložnice), kuchyň, koupelna a záchod, obývák. Nebojte se tam vecpat úplně všechno, co by bylo ideální udělat. Je jedno, jak moc je to nereálné (např. víte, že je moc zima a nemáte čas na to umývat okna, ale je to potřeba, tak to tam napište... alespoň si na to vzpomenete, když to uvidíte na seznamu a jednou se k tomu dokopete...)


Jak organizovat

Toť otázka... Každý má jiný systém. Někomu může pomoct štítkovač, obzvlášť v pracovně, nebo v dílně. Já se na něj sice v budoucnu chystám, ale momentálně nemám zas až takovou potřebu si všechno polepovat. Chce si to ale nejdříve prohlédnout prostor a rozmyslet se, jaká organizace by se pro vás hodila nejvíce.


Stůl

Například si můžete zorganizovat pracovní stůl tak, že na jedné poličce máte knihy, jinde notebooky, elektroniku opět jinde a v šuplíku papírnictví. Já mám například rozdělené notebooky a knihy podle oboru a používanosti. Na nižší méně často používanou poličku si dám věci, kterým se chci věnovat, ale bohužel na ně nemám tolik času, takže finština, francouzština atd. Na nejvíce používanou poličku si dávám věci na diplomku, které vyndavám a zandavám nejčastěji a chci je mít proto co nejvíce po ruce. Buďme k sobě upřímní – něco, co máme neustále v ruce a na stole nebudeme chtít chodit přes celý pokoj uklízet, ale necháme to stejně někde ležet "protože to budeme potřebovat".


PROBLÉM: tužky všude!

ŘEŠENÍ? doporučuji mít 2 stojánky na tužky. Jeden, který bude přímo na stole a budete tam mít jen to nejnutnější, co stále používáte. Já mám například i celkově uzavřený, aby esteticky nerušil. Stačí v něm jedna tužka, propiska, zvýrazňovač, vešly se mi tam i washi tapes, lepidlo, korektor, guma, nálepky, fixa na nástěnku a sešívačka. V té druhé, která je schovaná ve stole, mám zbytek, který nepoužívám tak často, ale občas se hodí – neboli další barvy zvýrazňovačů, kaligrafická pera a pak všechny ostatní propisky, které se nějakým způsobem ocitnou na mém stole, ale v primárním stojánku je nechci. Odtud si je pak také můžu brát na přednášky, jen tak do kabelky atd. a nemusí mě trápit, když je někde ztratím a zapomenu.

PROBLÉM: potřebuji toho moc a nemám tak na stole místo.

ŘEŠENÍ: v tomto případě to hold chce nějaký úložný prostor v blízkosti stolu. Já mám rohový stůl, takže o úložné prostory není nouze. Pokud je nemáte, stačí si podle mě koupit krabici, která by designem nenarušila vzhled pokoje a dala se umístit např. pod stůl. Když potřebujete něco dělat, můžete si to vyklopit na stůl, když máte dopracováno, hodíte to zpět do krabice a voilá – uklizeno.


Elektronika

Na organizaci kabeláže jsou již dnes různé vychytávky, takže jdou šikovně nejen schovat, ale i umístit tak, aby se vám pohodlně používaly. Já se tak snažím vymyslet místo pro nabíjení mobilu, které by bylo daleko od postele. Nejen, že se nedoporučuje spát s mobilem u hlavy, ale donutí vás to aspoň ráno pro vypnutí budíku opravdu fyzicky vstát.


PROBLÉM: kabely všude!

ŘEŠENÍ? Nepoužívané kabely si můžete smotat a svázat mini gumičkou a uložit např. do bedýnky, ošatky, nebo do šuplíku na elektroniku. Já si kabely ještě pomocí různobarevných gumiček označuji podle typu. Žluté USB C, modré mini USB, zelené micro USB, atd. Nemusí vám neustále viset z počítače. Nenabíjíte? Nepřetahujete soubory? Vytáhnout a uklidit! Dnes jsou i docela levné bezdrátové klávesnice a myši, takže hned máte o 2 kabely méně.


Oblečení

Opět, každý má svůj systém, ale stejně se všichni snažíme o to samé. Jedna polička kalhoty, vedle tepláky a legíny. Další polička trička, která dělíme na použití doma a na cvičení a potom zvlášť topy "na ven". Halenky na ramínko, atd...

Zkuste se zamyslet nad tím, jaké máte problémy s udržením tohohle systému. Pokud patříte do skupiny, která si velmi často tvoří tzv. "THE chair", ze které podle potřeby dělá "THE bed" nebo dokonce "THE floor"... asi to rozdělení nefunguje.


PROBLÉM: přeplněné poličky (jakkoliv poskládané a urovnané) ztěžující vybírání a udržení pořádku.

ŘEŠENÍ? Koupit víc ramínek a věšet. Zredukuje se tím počet triček "na kupě" a vybírání je jednodušší.

PROBLÉM: nedostatek místa na tyči s ramínky.

ŘEŠENÍ? V dnešní době lze zakoupit jednak pořadače na ramínka, které umožní ušetřit místo u pověšených halenek a triček. Pokud máte pocit, že všechno musí být pověšené a nijak to zredukovat nejde, zkuste si alespoň týden mapovat, které kusy oblečení aktivně nosíte... vsadím se, že max 25% toho, co vám tam visí. Zbytek tam visí, aby se nepokrčil, ale nijak ho nepoužíváte. Určitě máte i jinou skříň, kam by se daly přesunout. Třeba ta na kabáty.

PROBLÉM: neschopnost organizace spodního prádla

ŘEŠENÍ? já si koupila v asii šikovný organizér (stačí na google zadat "organizér na spodní prádlo – vypadá to jako látková bedýnka s malými přihrádkami). Komínky prádla pro mě byly nepraktické, protože hold někdy vybíráte nejen podle nálady, ale i podle outfitu a takhle si můžete jednoduše a přehledně vybrat a nerozbordelit zbytek. Nemusíte to tak ani skládat, stačí srolovat a zastrčit do přihrádky.


Zbytek

Tak a teď to nejhorší. Kam dát všeobecný zbytek, který se nikam nehodí, ale nechcete ho vyhodit? Jsou to suvenýry z dovolené, diplomy z mládí, dárečky, postavičky, atd. Prostě... stuff.


Krabice: Nejjednodušší varianta zejména pro větší předměty. Já tam mám masku z Benátek, medaile, vějíře z Japonska atd.

Portfolia a šanony: časem zjistíte, že do krabice by se vešlo více věcí, kdyby tam nebylo tolik papírů. Na to jsou nejlepší šanony a portfolia. Můžete si je seřadit podle abecedy (např. Auto, Doklady, Lékařské zprávy, Smlouvy, Škola...). Jiný šanon si můžete věnovat pracovním smlouvám a dokumentům typu rodný list atd.

Vzpomínkové knihy: na drobné suvenýry typu vstupenky, letáčky, ústrižky, atd. se vyplatí udělat tzv. scrapbook, nebo něco jako vzpomínková kniha. Dnes si již můžete i poměrně nízkonákladově i některé top fotky z dovolené vytisknout, k tomu nalepit vstupenku, nemusíte si tam nic psát, na to není čas, že... nebo třeba použít průhledné kapsy, kam tyto vzpomínky naházíte, a založíte do šanonu. Vypadá to jako spousta práce, ale stačí pak mít třeba šanon dovolená a hned máte míň papírků a blbostí a zbytečností všude po bytě.



Nu, nějak jsem se naladila a jdu uklízet, tak bod č. 2 příště ☺!


7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page